Vivian (31) slikt antidepressiva en deelt haar ervaringen op social media (2024)

“Het voelde alsof ik gefaald had, omdat ik het niet alleen aankon op de een of andere manier en te ziek werd zonder medicatie. Ik schaamde me ervoor, omdat ik wist dat ik zo hard aan mezelf had gewerkt en had gehoopt om zonder medicatie ‘gelukkig’ te kunnen leven.”

Delen

Al snel merkt Vivian dat er nog een taboe op het slikken van antidepressiva rust. Ook wanneer ze op social media zoekt naar lotgenoten, kan ze hier weinig over vinden. “In Amerika wordt er wel veel over dit onderwerp gedeeld, maar veel mensen in Nederland zwijgen er over. Dat vond ik best jammer en uiteindelijk wist ik ook wel dat ik hier iets aan wilde gaan doen.”

Daarom deelt ze haar verhaal steeds vaker op haar eigen Instagram: thedailydutchy. Hier vertelt ze hoe het is om met medicatie te leven en hoe ze zich voelt. Toch merkt ze dat haar Instagram-volgers haar vooral volgen vanwege de hotspottips en lifestyletips, die gepaard gaan met veel humor en positiviteit. “Mijn volgers en ik vonden het eigenlijk allebei niet het juiste platform om dit soort dingen op te delen. Zo ben ik uiteindelijk bij TikTok terechtgekomen.”

Romy (21) kiest deze maand voor euthanasie: 'Het leven is niet voor mij gemaakt'Lees ook

So you think you can live?

Hoewel Vivian soms schaamte voelt voor haar mentale situatie, besluit ze het idee van haar Tiktok-serie door te zetten. Met haar zus komt ze op de naam. “Ik zei tegen haar dat ik het So you think you can live? wilde noemen, omdat het mijn auditie is naar een beter leven. Gelijk dacht ik aan televisieprogramma’s, zoalsSo you think you can dance?en daar wilde ik wel iets mee doen. Zelfspot en humor is voor mij namelijk heel belangrijk.”

Ook bij lotgenoten merkt Vivian dat zelfspot een grote rol speelt in het helingsproces. “Het is allemaal al zwaar genoeg. Ik denk dat het belangrijk is om soms gewoon even hard om jezelf te lachen, zodat het daarna allemaal weer wat minder zwaar voelt.”

Reacties

Dezelfde avond besluit Vivian de eerste video op TikTok te plaatsen, waarin ze deelt dat ze net weer gestart is met antidepressiva en haar bevindingen hierover gaat delen. Op dat moment gaat het heel slecht met haar en heeft ze meerdere malen per dag last van suïcidale gedachten.

“Ik zat echt in een crisis en vond het ook heel moeilijk om erover te praten. Wel had ik een belofte met mezelf gemaakt dat ik niet zou huilen op beeld en dat ook niet zou posten. Over de eerste TikTok heb ik dan ook niet lang nagedacht en mezelf open en bloot gewoon in het diepe gegooid, niet wetende wat het in beweging zou brengen. Als ik mijn eigen video’s terugzie, dan zie ik ook voor mezelf weer waar ik vandaan kom en hoeveel mensen ik hiermee help door er samen over te praten.”

Het duurt niet lang voordat de eerste reacties binnenstromen. Hoewel veel mensen betrokken zijn met Vivians situatie, zitten er ook genoeg rotte appels tussen die het niet snappen. “Ik heb heel veel nare reacties over me heen gehad: dat ik aandacht zocht en dat ik helemaal geen antidepressiva moet slikken. Dat heeft heel triggerend gewerkt, aangezien ik van mezelf heel onzeker ben. Gelukkig heb ik het wel altijd met mijn vrienden en mijn vriend kunnen bespreken, dat hielp. Nu zie ik het als een training voor mezelf om te leren relativeren, word ik ook sterker van de nare reacties en raakt het me niet meer. Ook met deze mensen probeer ik het gesprek aan te gaan.”

Nathalie (29) heeft een postnatale depressie: 'Ze zei: 'Mama, ik ben bang voor jou''Lees ook

Omgeving

Open en bloot vertelt Vivian op het internet over haar mentale problemen en hoe het is om te leven met antidepressiva. Ondanks de negatieve reacties, haalt Vivian hier veel energie uit. “Ik heb ook heel veel positieve reacties gekregen van mensen die zich herkennen in mijn situatie. Dat vond ik echt ontzettend fijn om te horen en zorgt soms echt voor tranen in mijn ogen. Ik ga door met mijn serie voor mezelf en mijn lotgenoten en hoop mensen te helpen door over dit moeilijke onderwerp te leren praten.”

Verbetering

Naast het taboe doorbreken, haalt Vivian op lange termijn ook andere voordelen uit haar serie. Zo kijkt ze nu video’s terug die ze negen weken geleden publiceerde. “Nu zie ik wel dat het toen een stuk slechter ging, dat vind ik heftig om te zien. Ik ben wel heel blij dat ik me nu wat beter voel. Op een slechte dag gaat nu de zon onder, waar het eerst pikkedonker was.”

Gelukkig heeft Vivian steeds vaker een goede dag door haar medicatie en door hard aan zichzelf te werken. “Iedere week reflecteer ik hoe het met me gaat, wat ik voel en hoe ik me voel. Dat is soms moeilijk, maar wel nodig. Ik vind mezelf nog steeds geen leuk persoon, ook al merk ik wel dat ik minder onzeker ben en iets beter in mijn vel zit. Dat vind ik fijn om te zien. Ik ga lekker verder met mijn serie en met werken aan mezelf. Hopelijk lukt het me nog meer mensen te bereiken en te laten beseffen dat het oké is om antidepressiva te slikken en hulp te vragen.”

Worstel je met suïcidale gedachten of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er dan over. Bel 0800-0113 (dit kan 24/7) of ga naar www.113.nl.

Vera Camilla: 'Zonder antidepressiva had ik waarschijnlijk een poging gedaan er niet meer te zijn'Lees ook

Vivian (31) slikt antidepressiva en deelt haar ervaringen op social media (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 5798

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.